
SB20 – J/80 – Draak. Zeilers ontvangen zeilers
Nu heb je een zeilbrevet in de zeilschool aan de plas behaald. Wat gebeurt er als je verder wil doorgroeien in het zeilen? Drie organisaties presenteren zich op de Belgian Boat Show als de volgende stap in de zeilcarrière. Drie alternatieven voor het traject naar een Olympische zeilcarrière, en een trede richting zeezeiltopsport met -mogelijks- internationale allures in de IRC of zelfs het oceaanracen.
Niet onbelangrijk: op ieder niveau is het zeilplezier (en de pontoondrinks) bij dit trio van enorm belang.
SB20
De aanvankelijk voor de Lasergroep ontworpen sportboot heeft zich als zelfstandige eenheidsklasse ontpopt. Ontwerper Tony Castro (UK) tekende een 6,20 m. open, functionele boot met veel aanvangsstabiliteit en een krachtige verhouding bootgewicht/waterlijn/zeilplan. De boegspriet- en gennakeroptie zorgen voor spectaculaire turbo effecten. Maar het kan ook minder, waardoor de minder ervaren zeiler – en zelfs de cursist- gauw zijn talent aan boord kan aanscherpen. De SB20 is interessant geprijsd en daardoor toegankelijk. Een sportieve boot voor drie tot vier bemanningsleden.
Epicentrum voor België ligt in Oostende (Royal North Sea Yacht Club) in nauwe samenwerking met de Nederlandse SB20 klasse.
Een introductiesessie op de SB20 kan worden verzorgd door de booteigenaren in samenwerking met de RNSYC
SB20 Open Belgian Nationals van 3 tot/met 5 juli, RNSYC Oostende
Info: www.facebook.com/SB20Belgium/ of www.sb20class.com/ (international)
J/80
Rod Johnstone (VS) tekende na het enorme succes van de J/24 een 8 meter model met een aanzienlijk grotere open kuip, efficiënte indeling en bediening. Hij voorzag een groot ballastaandeel in de vaste 1,5 meter diepe kiel zodat de boot redelijk eenvoudig te zeilen is. De J/80 is daardoor universeel, hij wordt ingezet voor opleiding, topkampioenschappen, match racing enz. Twee Zweden, Granberg en Utbult, hebben er in 2007 de Atlantische Oceaan mee overgestoken.
Epicentrum van de J/80 werking ligt in Nieuwpoort. Er zijn elf boten actief. De Vlaamse Zeilschool in Nieuwpoort zet een J/80 in voor gevorderden-opleiding en wedstrijden, zowel training als deelname. Er zijn talloze wedstrijdformules voor de J/80 zeiler in Nieuwpoort.

J/80 Open Dutch Championship van 27 tot/met 29 maart – RZV Naarden
Info: www.facebook.com/groups/J80.belgium/ of https://j80.nl/
Draak (Dragon)
De boot die Johan Anker (Nor) in 1929 bedacht zou het cruisen tussen de talloze Zweedse eilanden mogelijk maken. Het uitermate elegante schip is intussen uitgegroeid als ‘a gentlemans boat’. Met ontelbare trimlijnen wordt naar dat ene procentje meer power gezocht om de vloot in close combat formatie voor te komen of te blijven. De Draak is bovendien ‘a thing of beauty’, de eigenaar heeft dus de keuze om voor een classic (hout) te gaan of een nieuwer model (mixed materials) waarbij gerenommeerde bouwers steeds nauwer tegen de voorschriften aan bouwen om hun exemplaar meer power of een beter gedrag in zeegang te geven.
Epicentrum van de Draak klasse ligt in Oostende en wordt gehost door de RNSYC. Er zijn een vijftiental Draken actief, met een nauwe interactie met de Draken van Nederland en Oost Engeland.
Draak: Belgian Open Championship van 13 tot/met 16 augustus – RNSYC Oostende
Info: www.belgiandragons.be en https://www.facebook.com/belgiandragons/ en https://internationaldragonsailing.net/

Nog meer pluspunten van de SB20 / J/80 en Draak
- Internationaal populair
- Genderfriendly: M/V teams
- Corinthian styled: dus zeer toegankelijk voor niet professionele zeilers. (*)
- Trailerbaar
- Interessant tweedehandscircuit met competitie-waardige boten
- Dynamische plaatselijke organisaties met korte communicatielijnen
- Open voor gastbemanningen (bij de ene klasse is de selectiedrempel hoger dan bij de andere)
- Sterke communities waarin kennis en materiaal wordt uitgewisseld
- Events en competitie op club-, nationaal-, Europees- en Wereldniveau
- Een boot en een klasse voor ieders budget

Het is aan u, nu
Wil je helpen met de training en of wedstrijdorganisatie? Wil je kandideren om mee te varen? Check dan de stand bij de steiger in Hal 1
(*): wat niet wil zeggen dat in de topcompetitie de lijn tussen pro en niet-pro erg dun is. Bij de Draak worden twee klassementen gehanteerd voor vaklui en voor Corinthans.
